Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα: “Εκτός Πανελληνίων, όχι εκτός επιλογών"

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College

σε συνεργασία με την  Orientum: Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

σας προσκαλεί σε Διαδικτυακό Σεμινάριο με θέμα:

“Εκτός Πανελληνίων, όχι εκτός επιλογών:

Εναλλακτικοί δρόμοι για σπουδές, κατάρτιση και επαγγελματική ανάπτυξη”

την Δευτέρα 30 Ιουνίου, 18:30–20:00.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές/τριες Γ Λυκείου και τους γονείς τους.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, M.Sc. - Διευθυντής Εταιρικής Ανάπτυξης - Συνιδρυτής

Ο Σπύρος Μιχαλούλης είναι ο Director of Corporate Development -& Co-Founder στην Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας. Είναι πτυχιούχος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη "Συμβουλευτική και Επαγγελματικό Προσανατολισμό" του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο του 2004 ίδρυσε την Orientum – Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, μαζί με τον Νίκο Παυλάκο. Εδώ και 20 χρόνια, συγγράφει μαζί με την ερευνητική ομάδα της Orientum, το βιβλίο “ΠΑΜΕ.. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ”, που εκδίδεται κάθε χρόνο. Επιπρόσθετα με την ομάδα της Orientum  πραγματοποιούν σειρά ομιλιών σε μαθητές και γονείς κάθε χρόνο, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, για θέματα εκπαίδευσης, επιλογής σπουδών και αγοράς εργασίας.To βίντεο από την ομιλία του στο TEDx AUEB με τίτλο " Τι δεν σου είπαν στο σχολείο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό" έχει συγκεντρώσει πάνω από 1,000,000 views.

Δημήτρης Γαλακτόπουλος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, M.Sc

Σπούδασε στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με Μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Διά Βίου Μάθηση, στο Πανεπιστήμιο του Ε.Κ.Π.Α. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Orientum ως σύμβουλος σπουδών κι έχει εκπαιδευτεί μέσα από μια σειρά σεμιναρίων και ατομικών εποπτειών της Orientum πάνω στην χρήση και ερμηνεία των ψυχομετρικών εργαλείων Horizon και Profiler καθώς και στη συμβουλευτική και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Επιστημονική επιμέλεια: Δημήτρης Μπουραντάς, Πρύτανης Νew York College, Iδρυτής μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού και Executive MBA Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ)

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μανταλένα Παπαδοπούλου, International Students Admissions Manager, NYC

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Τη συζήτηση μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω: www.youtube.com/user/nycath

Μηχανογραφικό 2025 – Πρόσεξε αυτά τα λάθη | Μην κρίνεις μόνο από τον τίτλο της σχολής – δες τα επαγγελματικά δικαιώματα!

Μηχανογραφικό: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά
Άρθρο στην  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Επίσημη σελίδα και την Vicky Katehaki 
 

Δύο σύμβουλοι επαγγελματικής σταδιοδρομίας απευθύνονται μέσω της «Κ» στους φετινούς υποψηφίους, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, αλλά και για τις άγνωστες ευκαιρίες που προσφέρονται στο «δεύτερο Μηχανογραφικό»

Επόμενη στάση: Μηχανογραφικό. Μετά το τέλος των Πανελλαδικών εξετάσεων και την ανακοίνωση των βαθμολογιών, οι υποψήφιοι καλούνται να αφήσουν στην άκρη την κούραση της εξεταστικής περιόδου και με καθαρό μυαλό, ωριμότητα και σωστή καθοδήγηση να αποφασίσουν σωστά για το μέλλον τους. Η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου αποτελεί το τελευταίο και πιο κρίσιμο βήμα στη διαδικασία των Πανελλαδικών, καθώς συνδέεται με τις σπουδές, τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και τις φιλοδοξίες κάθε υποψηφίου.

Η «Κ» συνομιλεί με τους συμβούλους σταδιοδρομίας και συνιδρυτές της Orientum, Σπύρο Μιχαλούλη και Νίκο Παυλάκο, για τις κρίσιμες λεπτομέρειες οι οποίες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από την ηλεκτρονική κατάθεση του Μηχανογραφικού, τα λάθη που πρέπει να αποφεύγονται, αλλά και τις λιγότερο γνωστές, ωστόσο βασικές ευκαιρίες οι οποίες προσφέρονται στο «δεύτερο Μηχανογραφικό».

Πέντε σημεία – κλειδιά για ένα σωστό Μηχανογραφικό

1. Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει όσες σχολές επιθυμεί. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των επιλογών, επομένως συνιστάται να αξιοποιείται πλήρως αυτή η δυνατότητα.

2. Δεν υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής σε Σχολή που δεν έχει δηλωθεί στο Μηχανογραφικό. Για αυτόν τον λόγο, είναι απολύτως αναγκαία η προσεκτική επανεξέταση των επιλογών πριν από την κατάθεση του Μηχανογραφικού.

3. Εάν -βάσει των μορίων που συγκεντρώθηκαν- οι υποψήφιοι εισάγονται σε περισσότερα από ένα τμήματα, τότε η εισαγωγή θα γίνει σε αυτό που βρίσκεται υψηλότερα στη σειρά προτίμησης.

4. Η επίτευξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δίνει τη δυνατότητα για τη δήλωση ενός τμήματος, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την εισαγωγή σε αυτό.

5. Αν οι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για μετεγγραφές, θα πρέπει να προσέξουν αλλαγές στις αντιστοιχίες, καθώς κάθε χρόνο προκύπτουν νέα δεδομένα.

«Πόσα παιδιά γνωρίζουν ότι με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν κι ένα δεύτερο μηχανογραφικό για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, να σπουδάσουν στα ελληνικά, χωρίς δίδακτρα και με πλήρη αναγνώριση των πτυχίων τους και στην Ελλάδα;»

Ενημερωθείτε για τα επαγγελματικά δικαιώματα

«Η ενημέρωση είναι το “άλφα” και το “ωμέγα”. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα που αποκτούν ως απόφοιτοι των Σχολών προτού μπουν στη διαδικασία να τις δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους», τονίζει ο κ. Μιχαλούλης και εξηγεί:

«Υπάρχουν τμήματα που έχουν ίδιο ή παρόμοιο τίτλο, αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Επίσης, τμήματα με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα, καθώς κι εκείνα που παρέχουν στους αποφοίτους τους διαφορετικά δικαιώματα, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν. Ολα αυτά είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού».

Μην πέσετε στην «παγίδα» των περσινών βάσεων

Μια συχνή «παγίδα» για τους υποψηφίους είναι να επιλέγουν Σχολές λαμβάνοντας υπόψη τις βάσεις της περασμένης χρονιάς. Στο ερώτημα εάν πρέπει να «χτίζεται» το Μηχανογραφικό σύμφωνα με τα μόρια που ίσχυσαν κατά την περασμένη περίοδο, η απάντηση –σύμφωνα με τους ειδικούς– είναι αρνητική.

«Οι περσινές βάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενδεικτικά, όχι όμως ως απόλυτος οδηγός. Ορισμένοι υποψήφιοι αποκλείουν τμήματα που πραγματικά τους ενδιαφέρουν, θεωρώντας πως “δεν πιάνουν τη βάση”, ενώ άλλοι περιορίζονται μόνο σε επιλογές που μοιάζουν “σίγουρες”. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στα τμήματα παρατηρούνται κάθε χρόνο αυξομειώσεις», σημειώνει ο κ. Μιχαλούλης.

Παραδείγματα από το 2024

Τέτοιου είδους παραδείγματα από την περσινή χρονιά είναι το Τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων, το οποίο παρουσίασε μείωση κατά 2.333 μόρια, αλλά και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, που σημείωσε πτώση 2.900 μορίων.

Το «όνειρο» στην κορυφή

«Οι βάσεις αλλάζουν κάθε χρόνο και δεν μπορούμε να τις προβλέψουμε. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι καθορίζονται από τη ζήτηση και δεν υποδηλώνουν την αξία κάθε τμήματος», τονίζει ο Νίκος Παυλάκος. «Η σειρά των Σχολών πρέπει να αποτυπώνει τις πραγματικές προτιμήσεις των υποψηφίων. Το όνειρό τους πρέπει να τοποθετείται στην κορυφή, ανεξαρτήτως βάσεων», αναφέρει στην «Κ», τονίζοντας την αξία των «από καρδιάς» προτιμήσεων των υποψηφίων. 

«Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία, δεν θα πρέπει να υποτιμούν τμήματα με χαμηλή βάση εισαγωγής, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τα “θέλω” τους».

«Αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που οι υποψήφιοι δεν συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία, δεν θα πρέπει να υποτιμούν τμήματα με χαμηλή βάση εισαγωγής, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντα και τα “θέλω” τους», συμπληρώνει ο ίδιος. 

Παράλληλο Μηχανογραφικό: Η «άγνωστη» ευκαιρία

Ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ της χώρας μας, οι υποψήφιοι μπορούν να ακολουθήσουν εναλλακτικές διαδρομές σπουδών, με τη συμπλήρωση του δεύτερου Μηχανογραφικού. Πρόκειται για το «παράλληλο Μηχανογραφικό» που συμπληρώνεται τον Ιούλιο και περιλαμβάνει τις Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), αλλά κι ένα ακόμη που αποτελεί μία «άγνωστη» ευκαιρία και αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου.

«Πόσα παιδιά γνωρίζουν ότι με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις Πανελλαδικές, έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν και ένα δεύτερο μηχανογραφικό για τα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου, να σπουδάσουν στα ελληνικά, χωρίς δίδακτρα και με πλήρη αναγνώριση των πτυχίων τους και στην Ελλάδα;» λέει ο κ. Παυλάκος. 

Το κόστος μιας λανθασμένης επιλογής

Κάποιες φορές τα λάθη στη συμπλήρωση ενός Μηχανογραφικού είναι αναπόφευκτα. Τι συνέπειες έχει, όμως, μία άστοχη επιλογή Σχολής; Οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού απαντούν ότι στις επιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται τα επιπλέον χρόνια σπουδών, η οικονομική επιβάρυνση η οποία μπορεί να φτάσει κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ –ειδικά όταν οι σπουδές γίνονται σε άλλη πόλη– αλλά και η ψυχολογική πίεση που επηρεάζει την αυτοπεποίθηση και την επαγγελματική πορεία των νέων.

Ο Σπύρος Μιχαλούλης «ανοίγει» συχνά τέτοιου είδους συζητήσεις με γονείς που συμμετέχουν σε συμβουλευτικές συνεδρίες: «”Το μεγάλο μας παιδί μπήκε σε λάθος Σχολή και τελικά την παράτησε”, μάς λένε. Η απογοήτευση και η ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα, ειδικά όταν η επιλογή δε βασίστηκε σε ενημέρωση και ουσιαστική κατανόηση των επιλογών», σημειώνει, τονίζοντας τη σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού σε αυτό το στάδιο.

«Η περίοδος της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού δελτίου αναδεικνύει την ανάγκη η επιλογή να γίνει συνειδητά. Με τη σωστή καθοδήγηση και πληροφόρηση, οι νέοι και οι νέες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις επιλογές τους και να τις συνδέσουν με τα ενδιαφέροντα και τις μελλοντικές τους προοπτικές. Στόχος είναι να ανοίξουν τον δρόμο προς ένα μέλλον που θα τους εμπνέει και θα τους ανταμείβει», καταλήγει ο κ. Μιχαλούλης.

 

Δημοσιεύθηκε στο Μηχανογραφικό: Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Μηχανογραφικό 2025: Πότε ξεκινά η υποβολή του - Προθεσμίες, οδηγίες και συμβουλές

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και η υποβολή του είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι μετά και την σημερινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των πανελληνίων εξετάσεων. Οι υποψήφιοι καλούνται με ψυχραιμία να συμπληρώσουν ορθά τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό δελτίο. Μπορούν να επισκέπτονται τη σχετική πλατφόρμα, στη διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr και, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να επιλέγουν την επεξεργασία Μηχανογραφικού ή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου.

Αρχικά, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (επιλέγοντας ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να «κλειδώσουν» το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ). Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι βλέπουν και μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα, για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεών του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ελάχιστη βάση εισαγωγής κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών. 

Συμπλήρωση Μηχανογραφικού - Γενικές οδηγίες και πληροφορίες

Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ήδη αποκτήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ενδιαφέρονται να υποβάλουν ΜΔ ή/και ΠΜΔ θα πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους τις προκαθορισμένες μέρες λειτουργίας τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Όσοι υποψήφιοι δεν θυμούνται το password που ήδη είχαν αποκτήσει στο σχολείο τους, μπορούν είτε να απευθύνονται στο λύκειό τους, είτε εναλλακτικά -και εφόσον είχαν δηλώσει προσωπικό mail κατά την απόκτηση του password-, να ορίσουν νέο κωδικό ασφαλείας μέσα από την εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου, με την επιλογή «Ξέχασα τον Κωδικό Ασφαλείας», χωρίς να μεταβούν στη σχολική μονάδα.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά τις ημέρες με τις προγραμματισμένες εφημερίες κάθε λυκείου.

Μηχανογραφικό 2025: Η προθεσμία απόκτησης password

Οι υποψήφιοι μπορούν να αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), που είναι απαραίτητος για την ηλεκτρονική υποβολή τόσο του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) όσο και του Παράλληλου Μηχανογραφικού (Π.Μ.Δ.), μέχρι και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας: «Όλοι οι υποψήφιοι (ΓΕΛ – ΕΠΑΛ) που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο ή/και Παράλληλο Μηχανογραφικό θα μπορούν να απευθύνονται στο Λύκειό τους από την Τετάρτη 18 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου για την απόκτηση προσωπικού κωδικού ασφαλείας».

Η ίδια δυνατότητα παρέχεται και στους φετινούς τελειόφοιτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές, ώστε να έχουν πρόσβαση στο Π.Μ.Δ. για εισαγωγή σε Δημόσιες Σχολές ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Πότε υποβάλλεται το Μηχανογραφικό δελτίο

Σύμφωνα με τα όσα είπε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή του Μηχανογραφικού θα ανοίξει περίπου στις 7 με 8 Ιουλίου και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες.

Αναφορικά με την ανακοίνωση των βάσεων, η υπουργός είπε πως αυτές αναμένονται στα τέλη Ιουλίου και συνεπώς οι επιτυχόντες καθώς και οι οικογένειές τους θα έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους να προετοιμαστούν.

Δημοσιεύθηκε στο    Parapolitika.gr

Οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν αναρτηθεί ....καλή επιτυχία σε όλες και όλους

Εδώ και λίγα λεπτά οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν αναρτηθεί στο 🔗results.it.minedu.gov.gr
καλή επιτυχία σε όλες και όλους!
 
Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα και κείμενο που λέει "26/06/2025 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (ΓΕл & ΕΠΑΛ) resuits.it.minedu.gov.gr ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΚΗΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΜΟΚΡΑΤΙΑ YnoupVeiO Παιδείας. Υπουε·αδείο,@ρηευάι θρησκευμάτωιν και ΙΆθλητισμού"
 
 

Το μάθημα της κολύμβησης από την επόμενη χρονιά γίνεται υποχρεωτικό στα Δημοτικά – Όλες οι λεπτομέρειες

Το μάθημα κολύμβησης θα γίνει υποχρεωτικό στα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας από την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Οι μαθητές θα έχουν όλοι ανεξαιρέτως την ευκαιρία να μάθουν να κολυμπούν αλλά από μία τάξη και μετά, όχι σε πάρα πολύ μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή το μάθημα θα είναι υποχρεωτικό άμεσα, ενώ από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον προσεχή Σεπτέμβριο του 2025, οι μαθητές θα μαθαίνουν και ναυαγοσωστική.

Ειδικότερα αναμένεται να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα της κολύμβησης για τους μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού. Βεβαίως θα έχει προηγηθεί αυστηρός ιατρικός ελεγχος των παιδιών

Η κολύμβηση θα καλύπτεται σε 10 δίωρα μαθήματα ανά τρίμηνο στο πλαίσιο της Φυσικής Αγωγής.

Ο ελάχιστος αριθμός γυμναστών είναι ένας ανά 10 μαθητές σε κάθε κολυμβητικό τμήμα.

Υποχρεωτικά ο ένας από τους τρεις βρίσκεται στο νερό με τα παιδιά.

Στο τέλος των μαθημάτων θα δίνεται και δίπλωμα συμμετοχής.

Και επειδή οι σχολικές μονάδες της χώρας δεν διαθέτουν πισίνα, τα μαθήματα θα γίνονται στα κοντινότερα κολυμβητήρια των Δήμων και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή των πιστοποιημένων αθηλτικών συλλόγων.

Η μετακίνηση των μαθητών φυσικά θα είναι δωρεάν.

 

 

Δημοσιεύθηκε στο https://www.dinfo.gr/ Το μάθημα της κολύμβησης από την επόμενη χρονιά γίνεται υποχρεωτικό στα Δημοτικά – Όλες οι λεπτομέρειες

Μηχανογραφικό 2025: Η προθεσμία για την απόκτηση κωδικού ασφαλείας -Οι οδηγίες του υπ. Παιδείας

Έως και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών 2025 μπορούν να αποκτήσουν τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password), απαραίτητο για την υποβολή τόσο του Μηχανογραφικού Δελτίου όσο και του Παράλληλου Μηχανογραφικού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι τελειόφοιτοι του 2025 που δεν υπέβαλαν αίτηση-δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις, έχουν επίσης τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο Λύκειό τους προκειμένου να δημιουργήσουν κωδικό ασφαλείας αποκλειστικά για την υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, με στόχο την εισαγωγή τους σε Δημόσιες Σχολές ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).

Μηχανογραφικό 2025 -Αναλυτικές οδηγίες

Από το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζεται ότι:

Α. Από την Τετάρτη 18 Ιουνίου, πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) οι παρακάτω υποψήφιοι:

  • Όσοι έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2025, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ., ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.
  • Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2023 ή 2024, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο. Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
  • Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2025 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε Δημόσιες ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ).
  • Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι θα υποβάλουν το Μ.Δ. και το Π.Μ.Δ. κατά το ίδιο χρονικό διάστημα το οποίο θα ανακοινωθεί αργότερα. Γενικότερα, οι διαδικασίες για την απόκτηση password και την υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου θα παραμείνουν ενεργές και θα ολοκληρωθούν περί τα μέσα Ιουλίου.

Τι γίνεται με όσους θα δώσουν στις επαναληπτικές εξετάσεις

Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2025 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

 

 

 

 

 Δημοσιεύθηκε στο   iefimerida.gr

Άνοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των αποτελεσμάτων, μέσω sms, των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνουν ότι από σήμερα, Τρίτη 17 Ιουνίου, είναι ανοιχτή η πλατφόρμα smsresults.minedu.gov.gr προκειμένου όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) και Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) να καταχωρίσετε ή να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου για να λάβετε μήνυμα ( sms) με τα αποτελέσματα.
Με τον τρόπο αυτό, θα ενημερωθείτε με γραπτό μήνυμα (SMS) για:
-τις βαθμολογίες στο σύνολο των μαθημάτων που εξεταστήκατε και
-τη σχολή/τμήμα εισαγωγής σας.
 
Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Τρίτη 24 Ιουνίου!
 

Η είσοδος στην υπηρεσία πραγματοποιείται με τα στοιχεία συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Συγκεκριμένα, απαιτείται ο οκταψήφιος Κωδικός Υποψηφίου και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, καθώς επίσης και το κινητό τηλέφωνο του υποψηφίου. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι θα μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τους ή να τον τροποποιήσουν. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απαιτείται η εισαγωγή μοναδικού κωδικού (One Time Password) που θα αποσταλεί στο κινητό που δηλώθηκε κατά την εγγραφή στην υπηρεσία.

Η υπηρεσία αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το 2021 από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ ΑΕ (GRNET), Φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική́ Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία λειτουργεί συμπληρωματικά με τα γνωστά από τα προηγούμενα χρόνια μέσα ενημέρωσης. Όλοι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα μπορούν να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα τους από την online εφαρμογή του ΥΠΑΙΘΑ στη διεύθυνση: https://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες, αλλά και μέσω των καταλόγων που θα αναρτηθούν στις σχολικές μονάδες.

 

Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας | Βοηθήστε το παιδί σας να συμπληρώσει σωστά το Μηχανογραφικό του με τη βοήθεια των Ειδικών!

Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας : Κλείστε ένα ραντεβού για να μάθετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί σας να επιλέξει τις σωστές σχολές και να αποφύγει λάθη που μπορεί να του κοστίσουν!
 Αθήνα: 📞 210 677 87 77 – Καλέστε μας τώρα!
 Θεσσαλονίκη: 📞 2310 86 84 78 – Καλέστε μας τώρα!
 Υπόλοιπη Ελλάδα: 📞 210 677 87 77 – Καλέστε μας τώρα!
 Ή συμπληρώστε τη φόρμα και ενημερωθείτε: on.orientum.gr/mixanorafiko-forma/
 
Δείτε το βίντεο που έχουν παρακολουθήσει πάνω από 1.000.000 άτομα!
Ο Σπύρος Μιχαλούλης στο TEDxAUEB αποκαλύπτει την αλήθεια για τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Μην το χάσετε! 
 
Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί σας:
✔️ Αναλυτική ενημέρωση για όλες τις σχολές και την αγορά εργασίας
✔️ Αντιστοίχιση σχολών με επαγγέλματα
✔️ Υπολογισμός μορίων & προτεινόμενες σχολές
✔️ Προσωπικά ενδιαφέροντα & κλίσεις
✔️ Πληροφορίες για μεταπτυχιακά & μετεγγραφές
✔️ Συνεδρίες δια ζώσης στα γραφεία μας ή online μέσω Zoom
 
 Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για το παιδί σας!
 Αθήνα: Παπαδά 2 & Μεσογείων | 📞 210 677 87 77
 Θεσσαλονίκη: Εγνατία 70 – Είσοδος Χαλκέων 16 | 📞 2310 868 478
 Γιατί η σωστή επιλογή σπουδών δεν είναι απλή υπόθεση – αλλάζει το μέλλον του παιδιού σας με στρατηγική και γνώση!
 
 

Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα σχολεία ΕΠΑΛ

«Η μουσική και τι προσφέρει στον άνθρωπο», είναι το θέμα των σημερινών Πανελλαδικών Εξετάσεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών για τα σχολεία ΕΠΑΛ που ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο 31 Μαΐου 

Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων  ΠΑΤΑΣ ΕΔΩ: ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ 

 

Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμοί και οι Βάσεις

Η βαθμολόγηση ξεκινά αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων κάθε μαθήματος. Οι αναλυτικές βαθμολογίες για τα μαθήματα των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα αναρτηθούν στην ειδική πλατφόρμα results.it.minedu.gov.gr, πιθανότατα στα τέλη Ιουνίου, όπως έχει προγραμματίσει το Υπουργείο Παιδείας.

Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η συμπλήρωση και οριστικοποίηση του Μηχανογραφικού Δελτίου 2025, ενώ οι Βάσεις Εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουλίου.

Βοηθήστε το παιδί σας να συμπληρώσει σωστά το Μηχανογραφικό του με τη βοήθεια των Ειδικών!

Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας :Κλείστε ένα ραντεβού για να μάθετε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί σας να επιλέξει τις σωστές σχολές και να αποφύγει λάθη που μπορεί να του κοστίσουν!
 Αθήνα: 📞 210 677 87 77 – Καλέστε μας τώρα!
Θεσσαλονίκη: 📞 2310 86 84 78 – Καλέστε μας τώρα!
Υπόλοιπη Ελλάδα: 📞 210 677 87 77 – Καλέστε μας τώρα!
 
 Ή συμπληρώστε τη φόρμα και ενημερωθείτε: on.orientum.gr/mixanorafiko-forma/
 
 Πώς θα βοηθήσουμε το παιδί σας:
 Αναλυτική ενημέρωση για όλες τις σχολές και την αγορά εργασίας
 Αντιστοίχιση σχολών με επαγγέλματα
 Υπολογισμός μορίων & προτεινόμενες σχολές
 Προσωπικά ενδιαφέροντα & κλίσεις
 Πληροφορίες για μεταπτυχιακά & μετεγγραφές
 Συνεδρίες δια ζώσης στα γραφεία μας ή online μέσω Zoom
 
 Κλείστε τώρα το ραντεβού σας για το παιδί σας!
 Αθήνα: Παπαδά 2 & Μεσογείων | 📞 210 677 87 77
 Θεσσαλονίκη: Εγνατία 70 – Είσοδος Χαλκέων 16 | 📞 2310 868 478
 
 Γιατί η σωστή επιλογή σπουδών δεν είναι απλή υπόθεση – αλλάζει το μέλλον του παιδιού σας με στρατηγική και γνώση!

Ποιοι οι συγγραφείς των κειμένων που “έπεσαν” στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας των Πανελληνίων και τι πραγματεύονται

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα που αφορούσαν τη δημιουργικότητα και τη σημασία της. Στο θέμα της Έκθεσης, τους ζητήθηκε να αναπτύξουν τους λόγους για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των μαθητών, καθώς και να περιγράψουν με ποιους τρόπους οι ίδιοι επιλέγουν να την εκφράζουν στην προσωπική τους ζωή

Πρεμιέρα έκαναν σήμερα οι Πανελλήνιες Εξετάσεις 2025 για τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΓΕΛ, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε θέματα που αφορούσαν τη δημιουργικότητα και τη σημασία της. Στο θέμα της Έκθεσης, τους ζητήθηκε να αναπτύξουν τους λόγους για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο πρέπει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των μαθητών, καθώς και να περιγράψουν με ποιους τρόπους οι ίδιοι επιλέγουν να την εκφράζουν στην προσωπική τους ζωή.

Συγκεκριμένα, δόθηκαν τρία κείμενα: δύο μη λογοτεχνικά και ένα λογοτεχνικό. Το πρώτο ήταν απόσπασμα του Αντώνη Λενακάκη, το δεύτερο άρθρο της Κέλλυς Φαναριώτη από το διαδίκτυο, και το τρίτο ήταν λογοτεχνικό απόσπασμα από το έργο του Γιώργου Ιωάννου «Για ένα Φιλότιμο». 

 

Κείμενο 1 – Δημιουργικότητα – Αντώνης Λενακάκης

Το πρώτο κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο του Αντώνη Λενακάκη με τίτλο «Τέχνες, διαδίκτυο και δημιουργικότητα: Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις και εφαρμογές», έκδοση του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το 2024.

Ο Αντώνης Λενακάκης είναι επίκουρος καθηγητής Θεατρικής Τέχνης και Αγωγής στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ. Το γνωστικό του αντικείμενο είναι η Θεατρική Τέχνη και Αγωγή / Θεατροπαιδαγωγική.

Το απόσπασμα που επελέγη – όπως σημειώνεται και στο κείμενο – είναι ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης. Στο περιεχόμενό του εξηγείται τι είναι δημιουργικότητα και πώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών, κάτι που δικαιολογεί την ένταξή της στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Αναλυτικά το κείμενο, όπως δόθηκε στα γραπτά των Πανελληνίων

“Δημιουργικότητα

Η δημιουργικότητα νοείται ως μια διαδικασία, η οποία οδηγεί σε κάποια μορφή δημιουργικής παραγωγής και χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και αποτελεσματικότητα, ενώ μπορεί να συνδυάζει ιδέες ή υλικά με νέους τρόπους. Συνδέεται άμεσα με τη φαντασία, την καινοτομία, την επίλυση προβλημάτων και την αποκλίνουσα σκέψη, αλλά η πολύπλευρη φύση της καθιστά δύσκολο το εγχείρημα να την ορίσει κάποιος. Μπορεί κανείς να πει ότι η επίλυση προβλημάτων, η εξεύρεση λύσεων και η παροχή πολύτιμης εργασίας μέσω της φαντασίας, της πρωτοτυπίας και της ευχέρειας απαιτούν δημιουργικό νου. Η αξία της δημιουργικότητας είναι πολιτιστικά, κοινωνικά αλλά και οικονομικά αδιαμφισβήτητη, εξ ου και η ένταξή της στους γενικούς εκπαιδευτικούς στόχους παγκοσμίως. Η δυναμική σχέση της εκπαίδευσης μέσω των τεχνών με τη δημιουργικότητα έχει επιβεβαιωθεί ερευνητικά. Η συμμετοχή των παιδιών σε καλλιτεχνικές δράσεις ενισχύει την καλλιέργεια της αποκλίνουσας σκέψης τους. Στο ίδιο πνεύμα, εντοπίζεται ισχυρή σχέση ανάμεσα στην ενασχόληση με τις τέχνες και στην ανάπτυξη της φαντασίας, την κατανόηση σύνθετων εννοιών και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εξεύρεση λύσεων σε προβληματικές καταστάσεις. Σε ένα πολύτεχνο εργαστήρι, το παιχνίδι με τις μορφές εξασφαλίζει μοναδικές πολυαισθητηριακές εμπειρίες μάθησης και ζωής για το μικρό παιδί. Στο παιδί που πειραματίζεται με τις μορφές στο παιχνίδι του, εξασφαλίζονται ευκαιρίες να ανακαλύψει και να εκφράσει συναισθήματα, αγωνίες και σκέψεις. Ταυτόχρονα, η ίδια εμπειρία παρέχει τη δυνατότητα ειδικά στο μικρό παιδί να καθρεφτιστεί στο δημιούργημά του, να νιώσει την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα του προσώπου του και να αναπτυχθεί.

[Αντώνης Λενακάκης, Τέχνες-διαδίκτυο-δημιουργικότητα, ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ, 2024, ePublishing: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, απόσπασμα ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης]”.

Κείμενο 2 – Η δημιουργικότητα αρχίζει από την κούνια – Κέλλυ Φαναριώτη

Το δεύτερο κείμενο, με τίτλο «Η δημιουργικότητα αρχίζει από την κούνια», αποτελεί άρθρο της δημοσιογράφου Κέλλυς Φαναριώτη και προέρχεται από το ψηφιακό μέσο όπου εργάζεται.

Η Κέλλυ Φαναριώτη είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και δραστηριοποιείται στον χώρο της δημοσιογραφίας, με ειδίκευση σε ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άρθρα.

Το άρθρο που επιλέχθηκε για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις αναφέρεται σε επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία η δημιουργικότητα είναι έμφυτη και εκδηλώνεται ήδη από τη βρεφική ηλικία, πολύ πριν από την έναρξη της ομιλίας.

Διαβάστε το κείμενο, όπως αυτό αποτυπώνεται στο γραπτό των Πανελληνίων

“Η δημιουργικότητα αρχίζει από την κούνια

Αν νομίζετε πως η ικανότητα να κάνει κάποιος σύνθετες σκέψεις αφορά μόνο τους ενηλίκους, κάνετε λάθος. Κι αυτό διότι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και του Πανεπιστημίου Κεντρικής Ευρώπης στην Αυστρία (CEU), έπειτα από σχετική έρευνα, διαπίστωσαν πως η δημιουργική σκέψη ξεκινά από την… κούνια. Όπως συγκεκριμένα προέκυψε από τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS», τα βρέφη ηλικίας έως 12 μηνών όχι μόνο είναι ικανά για δημιουργική σκέψη πολύ πριν αρχίσουν να μιλάνε, αλλά και αυτού του είδους η σκέψη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη της γλωσσικής τους ικανότητας.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, νευροεπιστήμονας με ειδίκευση στη βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία Δρ. Μπάρμπαρα Πομιεχόφσκα, στόχος της ερευνητικής της ομάδας ήταν να ανακαλύψει την «πηγή» της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της παραγωγικής σκέψης. «Η ανθρώπινη ευφυία και δημιουργικότητα βασίζονται στη συνδυαστική σκέψη ή στην ικανότητα σχηματισμού εντελώς νέων σκέψεων, συνδυάζοντάς τες με υπάρχουσες (γνωστές) έννοιες και ιδέες. Η δημιουργικότητα των ανθρώπων δεν έχει όρια, μας πήγε στο φεγγάρι και μας επέτρεψε να θεραπεύσουμε θανατηφόρες νόσους, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε και πώς προκύπτει αυτή η εντυπωσιακή ικανότητα συνδυασμού ιδεών και εφεύρεσης νέων πραγμάτων. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι πρέπει να πάμε πίσω στην αρχή της γλωσσικής ανάπτυξης για να λύσουμε αυτό το παζλ».

Σύμφωνα με τη δόκτορα Πομιεχόφσκα, η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως η ανθρώπινη δημιουργικότητα είναι αρχέγονη και ξεκινά ήδη από τη βρεφική ηλικία. «Όταν μιλάμε για δημιουργικότητα, αναφερόμαστε συνήθως σε ανθρώπους που ασχολούνται με τις τέχνες, σε κάποιους εφευρέτες και γενικότερα σε ενηλίκους και μεγαλύτερα παιδιά που έχουν κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να φανταστούν πως ένα μικρό ανθρωπάκι έχει ικανότητα για συνδυαστική σκέψη. Θα πρέπει, επομένως, να μελετήσουμε τις συνθήκες εκείνες που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη των δημιουργικών γνωστικών ικανοτήτων του βρέφους. Και τώρα που γνωρίζουμε ότι αυτή η ικανότητα ξεκινά νωρίς, μπορούμε να εξετάσουμε όλους αυτούς τους βιολογικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορεί να την επηρεάσουν. Για παράδειγμα, η φτώχεια, το ανθυγιεινό περιβάλλον διαβίωσης, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονιών, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και η κακή διατροφή είναι γνωστοί παράγοντες που επιδρούν στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών».

[Άρθρο της Κέλλυς Φαναριώτη από το διαδίκτυο (tovima.gr), 13-08-2024, συντομευμένο και ελαφρώς διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης].”

Κείμενο 3 – Εξαίσια αστική μας κοινωνία – Γιώργος Ιωάννου

Το τρίτο κείμενο, το οποίο είναι το μόνο λογοτεχνικό κείμενο του γραπτού, ανήκει στον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη Γιώργο Ιωάννου.

Το απόσπασμα “Εξαίσια αστική μας κοινωνία” περιλαμβάνεται στο πρώτο του βιβλίο με πεζογραφήματα, με τίτλο “Για ένα φιλότιμο”. Στην ουσία, το 1964, ο ποιητής, πεζογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Γιώργος Ιωάννου, στράφηκε οριστικά στην πεζογραφία, με την έκδοση αυτής της συλλογής των 22 πεζογραφημάτων, η οποία καθιέρωσε ένα εντελώς προσωπικό ύφος και τρόπο γραφής, από το οποίο επηρεάστηκαν αρκετοί μεταγενέστεροι πεζογράφοι.

Το εν λόγω κείμενο καταγράφει τις σκέψεις του αφηγητή, με μια γραφή σχεδόν αυτοβιογραφική και με μια ειρωνική αποδοκιμασία, ο οποίος φαίνεται να προβληματίζεται για τους ανθρώπους γύρω του, για την πλήξη, για τη γνώση, και εν τέλει την δημιουργικότητα.

Διαβάστε το κείμενο, όπως αυτό αποτυπώνεται στο γραπτό των Πανελληνίων

Εξαίσια αστική μας κοινωνία

Ανεβαίνω στο γραφείο κι αμέσως ζαρώνει η καρδιά μου. Οι αγαπητοί μου συνάδελφοι καταφθάνουν λαχανιασμένοι. Κάθε πρωί μελετώ σχολαστικά την καλημέρα τους, το ύφος τους και τη ματιά τους. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έγινε και μαζεύτηκαν όλες οι μπαγιάτικες φάτσες πάνω στο δικό μου το κεφάλι. Εκείνο όμως που με απελπίζει περισσότερο είναι, πως το ίδιο σχεδόν συμβαίνει και σε όλα τα άλλα γραφεία. Αυτό το διαπίστωσα μόνος μου τελευταία, όταν πάνω στην αγανάκτησή μου, είπα ν’ αλλάξω και πάλι δουλειά, για να μην τους βλέπω όλη μέρα μπροστά μου. Κατόπι σκέφτηκα πως θα τους έχει αποξεράνει έτσι, σώμα και καρδιά, το πολύ διάβασμα, το κλείσιμο ή η βαθιά σκέψη. Σηκώθηκα και ξαναπήγα στις διάφορες μεγάλες σχολές για να τους δω νεαρούς και φρέσκους φρέσκους. Χώθηκα βέβαια στις αίθουσες των πρωτοετών. Εδώ, είπα, μέσα σ’ αυτό το φυτώριο, θα φανεί το πράγμα. Και όμως η εντύπωσή μου ήταν εξίσου αποκαρδιωτική· το επόμενο κύμα, δεν αποκλείεται, να είναι χειρότερο.

Σκέφτομαι μήπως πρέπει ν’ αλλάξω επάγγελμα και όχι μονάχα γραφείο. Τώρα όμως είναι μάλλον αργά· ούτε τέχνη ξέρω, ούτε για να πάω μαθητευόμενος έχω την ηλικία και το κουράγιο, αλλά ούτε τα χαρτιά και τα κατάστιχα (λογιστικά βιβλία, βιβλία επαγγελματιών) χωνεύω. Θα ήθελα, είναι αλήθεια, προ πολλού να ήμουν εργάτης· παράλληλα όμως να έχω αυτή την ίδια ψυχή, τις ίδιες γνώσεις και τα ίδια μυαλά.

[Γιώργος Ιωάννου, Για ένα φιλότιμο, εκδ. Κέδρος, 1980, απόσπασμα διασκευασμένο για τις ανάγκες της εξέτασης].”

 

Δημοσιεύθηκε στο Ποιοι οι συγγραφείς των κειμένων που “έπεσαν” στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας των Πανελληνίων και τι πραγματεύονται | Alfavita

"Καλή Επιτυχία στις Πανελλήνιες", εύχονται οι φροντιστές Κορινθίας σε όλους τους μαθητές

Με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών του Νομού Κορινθίας απευθύνει τις ευχές του στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου που συμμετέχουν στον μεγάλο αυτό αγώνα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θοδωρής  Βασιλακόπουλος:

«Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών του Ν. Κορινθίας εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους. Οι επαγγελματίες φροντιστές και δάσκαλοί τους βρισκόμαστε στο πλευρό τους και είμαστε καθημερινοί αρωγοί στον αγώνα τους!»

Πληροφορίες

Δημιουργήσαμε την ομάδα του isthmosnews.gr που είναι μία ζωντανή διαρκώς ανανεωμένη παρέα στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης, που ενδιαφέρονται επαρκώς και νοιάζονται που τολμούν να μοιράζονται απόψεις και να εκφράζονται δημόσια.

Email Επικοινωνίαςpress@isthmosnews.gr

Κοινότητα Viber : Kλίκ ΕΔΩ για να μπείς στην κοινότητα