

Η Φιλαρμονική Λουτρακίου ανοίγει τις εκδηλώσεις του Loutraki Festival 2025 με μια λαμπερή συναυλία αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, τo Σάββατο 21 Ιουνίου, προσκαλώντας το κοινό σε ένα απολαυστικό μουσικό ταξίδι.
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς, η Φιλαρμονική παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο ρεπερτόριο που συνδέει διαφορετικές μουσικές παραδόσεις και εποχές, με έργα από την κλασική και κινηματογραφική μουσική, παραδοσιακούς ρυθμούς και έντονα λαϊκά στοιχεία.
Θα εμφανισθούν ως σολίστ:
• η Νεφέλη Κουτσούκου στο φλάουτο, με το δεξιοτεχνικό έργο Nefeli Polka του Σπύρου Προσωπάρη σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση με Φιλαρμονική
• η Ναταλία Πιθαμούδη στο κλαρινέτο, με το μελωδικό Victor’s Tale του John Williams
Στο δεύτερο μέρος, η Φιλαρμονική συμπράττει με την Πέννυ Μπαλτατζή, μια από τις πιο ξεχωριστές ερμηνεύτριες της σύγχρονης ελληνικής σκηνής. Με τη χαρακτηριστική της φωνή, την εκρηκτική σκηνική παρουσία και την ερμηνευτική της ευαισθησία, υπόσχεται να χαρίσει στο κοινό μια μαγική εμπειρία.
Παρουσίαση: Αλέξης Κωστάλας
Μουσική Διεύθυνση: Πελοπίδας Μαυρόπουλος

Σάββατο 21 Ιουνίου 2025 | Wyndham Ramada Poseidon Resort | ΏΡΑ 21.30
Είσοδος ελεύθερη
Στους ρυθμούς του Μαρκ Ζούκερμπεργκ χορεύει τις δύο τελευταίες μέρες το Αλεποχώρι, αφού στον κόλπο του χωριού έχουν δέσει αρόδο η θηριώδης θαλαμηγός του ιδρυτή του Facebook Launchpad και το συνοδευτικό σκάφος Wingman.
Το κυρίαρχο ερώτημα ήταν αν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τα social media θα πραγματοποιούσε κάποια εμφάνιση, έστω και ινκόγκνιτο στο χωριό για να κάνει μια βόλτα ή να φάει με κάποιους φίλους που φιλοξενεί.
Η άφιξη των δύο σκαφών κινητοποίησε το Λιμενικό αλλά και το αστυνομικό τμήμα Μεγάρων, κάτι που ενίσχυσε τη φήμη ότι ο Ζούκερμπεργκ με τη γυναίκα του και καλεσμένους τους είναι πάνω στη μήκους 118 μέτρων θαλαμηγό, αξίας 400.000.000 δολαρίων.
Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν στο χωριό έγινε κράτηση στην ταβέρνα «Ο Άγγελος» στην παραλία της Ψάθας για γεύμα σαράντα ατόμων την Τετάρτη το μεσημέρι.
Το τραπέζι κλείστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων, ενώ ζητήθηκε να μην υπάρχουν άλλοι πελάτες στο μαγαζί, κάτι που ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τη φημολογία για εμφάνιση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Όταν την Τρίτη το απόγευμα ένα τέντερ από τη θαλαμηγό μετέφερε μια ομάδα καλεσμένων στο λιμανάκι του χωριού, κάποιοι κάτοικοι «κόλλησαν» με την εικόνα ενός συγκεκριμένου άνδρα, που «έφερνε» πολύ στον σωματότυπο του δισεκατομμυριούχου.
Φορούσε καπελάκι και ήταν ο μόνος που δεν κατέβηκε από το τέντερ, αλλά επέστρεψε στη θαλαμηγό, ενώ οι καλεσμένοι του έψαχναν να βρουν ένα μπαράκι για να πιουν ένα ποτό.
Κάτι που αποδείχτηκε δύσκολο στο συγκεκριμένο θέρετρο, αφού και ο ιδιοκτήτης ενός καφέ τον οποίο ειδοποίησαν ντόπιοι να το ανοίξει, τους απάντησε ότι είχε φύγει και ήταν καθ΄οδόν προς Αθήνα.
Έτσι οι καλεσμένοι του Μαρκ Ζούκερμπεργκ πήραν μπύρες από ένα περίπτερο, βολεύτηκαν στις καρέκλες του καφέ και όταν ρωτήθηκαν από ντόπιους είπαν ότι είναι στελέχη του Facebook, που πραγματοποιούν κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά.
Πριν από μια εβδομάδα αμφότερα τα σκάφη βρέθηκαν για κάποιες μέρες στο Ιόνιο και μάλιστα είχαν δέσει ανοιχτά της Πρέβεζας, χωρίς όμως να εμφανιστεί ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης τους.
Την Τρίτη το βράδυ από το συνοδευτικό Wingman μήκους 68 μέτρων, το οποίο διαθέτει ελικοδρόμιο και ένα σκάφος 15 μέτρων για σύντομες αποδράσεις, αποβιβάστηκαν πολλά μέλη του πληρώματος, για να χαλαρώσουν με μια βόλτα στο χωριό.
Το τζόκινγκ της κυρίας Ζούκερμπεργκ και το γεύμα που ακυρώθηκε
Αποχώρησαν λίγη ώρα μετά με ένα τέντερ, ενώ τα στελέχη επέστρεψαν λίγο πιο αργά στην εντυπωσιακή θαλαμηγό, η οποία σημειωτέον μπορεί να φιλοξενήσει 36 καλεσμένους, ενώ διαθέτει πλήρωμα 55 ατόμων.
Την Τέταρτη το πρωί μια κυρία είδε μια γυναίκα με σαφή χαρακτηριστικά της Άπω Ανατολής να κάνει τζόκινγκ, συνοδευόμενη από τρεις άντρες ασφαλείας, ενώ κατά μήκος της διαδρομής που ήταν παράλληλα με την ακτή, τους ακολουθούσε ένα τέντερ.
Φαντάστηκε ότι πιθανότατα ήταν η Πρισίλα Τσαν, σύζυγος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η οποία μετά τη γυμναστική της επέστρεψε στο λιμανάκι του χωριού, για να επιβιβαστεί στο μικρό σκάφος που τη μετέφερε στην εντυπωσιακή θαλαμηγό.
Λίγο μετά τις έντεκα το πρωί δύο μαύρα βαν πάρκαραν σε χώρο του λιμανιού και μισή ώρα αργότερα παρέλαβαν περί τα δέκα άτομα για μια εκδρομή στην Ακρόπολη.
Γενικότερα και τις δύο ημέρες υπήρχε μια αρκετά έντονη κινητικότητα με ταξί και τράνσφερ να παραλαμβάνουν κόσμο για μικρές εκδρομές λίγων ωρών, ενώ όλοι περίμεναν το μεσημεριανό φαγητό των σαράντα ατόμων χθες.
Τελικά, όμως ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Ο Άγγελος» ειδοποιήθηκε τηλεφωνικά λίγο πριν τις έντεκα, ότι το μεσημεριανό γεύμα ακυρώνεται, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το σκάφος του Ζούκερμπεργκ με τους καλεσμένους του θα αναχωρήσει σήμερα Πέμπτη από το Αλεποχώρι.
Αναμένεται να μεταβεί και να περάσει τον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς τις Κυκλάδες, για να συνεχισθεί η κρουαζιέρα των στελεχών της facebook.
Πρόκειται για νέα παιδιά στην πλειοψηφία τους, από διάφορες χώρες του κόσμου όπως τη Σκωτία και τη Ρουμανία, τα οποία κατέχουν επιτελικές θέσεις στον όμιλο του ανθρώπου που έστησε το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο.
Οι ισχυροί δισεκατομμυριούχοι συνηθίζουν να κάνουν τέτοιες κρουαζιέρες, ως μια επιβράβευση στα στελέχη του ομίλου τους και συνήθως δίνουν το παρόν σε αυτές, θέλοντας να δείξουν την εκτίμησή τους, για τη σκληρή δουλειά που κάνουν.
Δημοσιεύθηκε στο https://www.protothema.gr/ Οι διακοπές του Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο Αλεποχώρι με την θαλαμηγό του αξίας $400 εκατ. - Δείτε φωτογραφίες
Ο Ναυτικός Όμιλος Κορίνθου ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ομάδας του που συμμετείχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Masters στην Θεσσαλονίκη!
Το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμος Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 77979/21‑03‑2025 (ΦΕΚ Β’ 1749/10‑04‑2025), ξεκινά η διαδικασία επικαιροποίησης του Ελαιοκομικού Μητρώου, καθώς και η προετοιμασία για την υποχρεωτική δήλωση συγκομιδής ελαιοκάρπου για την ελαιοκομική περίοδο 2025–2026.
Υποχρέωση Ενημέρωσης Ελαιοκομικού Μητρώου έως 30 Σεπτεμβρίου 2025
Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί οφείλουν να έχουν δηλώσει τον αριθμό των ελαιοδέντρων (ριζών ελιάς) που κατέχουν. Η ενημέρωση του Ελαιοκομικού Μητρώου είναι υποχρεωτική και αφορά όλα τα ελαιοτεμάχια της χώρας, με στόχο την αποτύπωση της ιδιοκτησιακής και καλλιεργητικής κατάστασης.
Η διαδικασία περιλαμβάνει:
- Έλεγχο και καταγραφή των στοιχείων των παραγωγών και των ελαιοτεμαχίων από τις ΔΑΟΚ.
- Ψηφιοποίηση και χωρική αποτύπωση των ελαιοδέντρων.
- Διασταύρωση με το ΟΣΔΕ για επιβεβαίωση των στοιχείων καλλιέργειας.
Προσοχή: Για ανακριβή δήλωση αριθμού ελαιοδέντρων, επιβάλλεται πρόστιμο 60 ευρώ ανά δέντρο, όταν ο αριθμός που δηλώνεται υπερβαίνει ή υπολείπεται του πραγματικού.
Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την επικαιροποίηση
Α. Γενικά Έγγραφα:
- Υπεύθυνη Δήλωση Εγγραφής ή Τροποποίησης στο Σ.Γ.Π.-Ε.Τ.
- Δήλωση Καλλιέργειας Ελαιοτεμαχίων.
- Υπεύθυνη Δήλωση Παραγωγού.
- Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας.
- Πρόσφατο Εκκαθαριστικό Εφορίας.
- Δήλωση ΟΣΔΕ (αν υπάρχει).
- Τιμολόγια αγοράς δενδρυλλίων (σε περίπτωση νέας φύτευσης).
Β. Ιδιοκτήτες:
- Τίτλος Ιδιοκτησίας ή Συμβόλαιο Κατοχής.
- Πιστοποιητικό Μεταγραφής.
- Τοπογραφικό ή Κτηματολογικό Απόσπασμα.
- Πρόσφατη Περιουσιακή Κατάσταση.
Γ. Ενοικιαστές:
- Ηλεκτρονικό Ενοικιαστήριο ή Ιδιωτικό Συμφωνητικό.
Δ. Συγκυριότητα:
- Υπεύθυνες Δηλώσεις Συνδικαιούχων.
Ε. Κληρονομιά:
- Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου Ιδιοκτήτη.
- Πιστοποιητικό Πλησιέστερων Συγγενών.
Δήλωση Συγκομιδής Ελαιοκάρπου: Από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου
Από την 1η Οκτωβρίου 2025 ξεκινά η περίοδος υποβολής της Δήλωσης Συγκομιδής Ελαιοκάρπου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), με χρήση κωδικών Taxisnet.
Η δήλωση υποβάλλεται μετά την ολοκλήρωση της συγκομιδής και της παράδοσης στον ελαιοτριβείο ή μονάδα μεταποίησης.
Υποβάλλεται ακόμη και αν η παραγωγή είναι μηδενική και έχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Η πλατφόρμα υποβολής βρίσκεται στη διεύθυνση: ➡️ https://elaiokomiko.minagric.gr/elaiokomikon-front/login.zul
Στοιχεία που απαιτούνται για τη δήλωση συγκομιδής:
Κατά την παραλαβή του ελαιοκάρπου, στα τιμολόγια/δελτία παραλαβής πρέπει να αναγράφονται:
- Ονοματεπώνυμο & ΑΦΜ παραγωγού
- Ποικιλία ελιάς
- Κωδικός (13-ψήφιος) ελαιοτεμαχίου του Ελαιοκομικού Μητρώου
- Αναλυτική ποσότητα ανά τεμάχιο (σε περίπτωση πολλαπλών τεμαχίων)
Κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων
Από 1η Οκτωβρίου 2026, η μη συμμόρφωση επιφέρει:
- Μη υποβολή δήλωσης:
- 21–50 δέντρα: 100 €
- 51–100 δέντρα: 500 €
- 101–500 δέντρα: 1.000 €
- 501–1.000 δέντρα: 3.000 €
- 000 δέντρα: 5.000 €
- Ανακριβή δήλωση ποσότητας ελαιοκάρπου:
- 60 €/100 κιλά για ελαιοποίηση
- 150 €/100 κιλά για επιτραπέζια χρήση
Επαναλαμβανόμενες παραβάσεις επιφέρουν προσαύξηση 50% στα παραπάνω ποσά.
Έλεγχοι & Διασταυρώσεις
Οι ΔΑΟΚ διενεργούν ετήσιους ελέγχους τουλάχιστον στο 5% των δηλώσεων, βάσει ανάλυσης κινδύνου. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν:
- Επαλήθευση στοιχείων ελαιοτεμαχίων
- Επιτόπιες επισκέψεις
- Διασταυρώσεις με ΟΣΔΕ και Ελαιοκομικό Μητρώο
Διασύνδεση με Κομισιόν & Διεθνείς Οργανισμούς
Αρμόδια για την παρακολούθηση και διαχείριση των δηλώσεων είναι η Διεύθυνση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, η οποία συλλέγει δεδομένα από τις ΔΑΟΚ και αποστέλλει ενημερώσεις:
- Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς
- Στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC)
Ο Δήμος Κορινθίων ολοκλήρωσε με επιτυχία για 13η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα "Έξω Μαζί", μια πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει έμπρακτα τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής του Νίκου Σταυρέλη, για την κοινωνική ένταξη και την υποστήριξη των Ατόμων με Αναπηρία.
Το πρόγραμμα "Έξω Μαζί" απευθύνεται σε παιδιά και νέους με αναπηρίες, οι οποίοι συμμετείχαν σε οργανωμένες δραστηριότητες ψυχαγωγικού περιεχομένου, απολαμβάνοντας στιγμές χαράς, δημιουργίας και κοινωνικοποίησης. Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση κοινωνικού λειτουργού του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Κορινθίων, με την πολύτιμη στήριξη εθελοντών, που με ευαισθησία και συνέπεια συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος.
Αύριο (Παρασκευή 13 Ιουνίου) από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, στο πλαίσιο της γιορτής λήξης του προγράμματος για το 2024-25, θα πραγματοποιηθεί ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης Freeland, στο Χιλιομόδι, που θα περιλαμβάνει οργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, αγώνες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ, τοξοβολία, ιππασία, σκάκι και ελεύθερο παιχνίδι, σε οργανωμένη παιδική χαρά, για τα παιδιά και τους νέους του προγράμματος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τελετή κατά την οποία ο Δήμος Κορινθίων θα τιμήσει τους φορείς που συνεισέφεραν στην υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και τους εθελοντές που στήριξαν με καταλυτικό τρόπο την λειτουργία του.
Η φετινή υλοποίηση του προγράμματος επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη σημασία της συμπερίληψης και της ενεργούς συμμετοχής όλων των πολιτών στην κοινωνική ζωή του τόπου. Ο Δήμος Κορινθίων θα συνεχίσει να επενδύει σε δομές και προγράμματα που προάγουν την ισότητα, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές, τις οικογένειες και κυρίως τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.
Τα λέμε και πάλι …τον Σεπτέμβριο!
Αυτοψία στον υπό ανέγερση Νέο Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγίων Θεοδώρων πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 11 Ιουνίου 2025, από τον Δήμαρχο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κ. Γιώργο Γκιώνη, τον Γενικό Διευθυντή Διυλιστηρίου της Motor Oil κ. Ιωάννη Κιούφη, τον Τμηματάρχη Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της Motor Oil κ. Κωνσταντίνο Ασημακόπουλο, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρίστου Δήμα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτριου Πτωχού, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Αντιδημάρχων του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.
Η δωρεά της ανέγερσης υλοποιείται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος, του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων και του Δήμου Κορινθίων. Πρόκειται για μία σημαντική παρέμβαση που εντάσσεται σε ένα συνολικό πρόγραμμα έργων κοινής ωφέλειας και υποδομών ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη στενή συνεργασία με τις τοπικές αρχές.
Ο νέος σταθμός, με δυναμικότητα φιλοξενίας 70 παιδιών, θα προσφέρει στις οικογένειες της περιοχής πρόσβαση σε σύγχρονες εκπαιδευτικές υποδομές, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών κτιριακών όγκων συνολικής επιφάνειας 546,55 τ.μ., με πλήρως εξοπλισμένους αύλειους χώρους και ασφαλείς υποδομές δημιουργικής απασχόλησης. Ο σταθμός θα διαθέτει σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ενώ θα πληροί τις ανώτατες ενεργειακές προδιαγραφές κατηγορίας Α+, συμβάλλοντας σε ένα βιώσιμο και λειτουργικό περιβάλλον για τα παιδιά.
Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γκιώνης δήλωσε:
«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου προς την οικογένεια Βαρδινογιάννη και το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα γι’ αυτή τη σπουδαία δωρεά. Ο Δήμος μας αποκτά για πρώτη φορά έναν ιδιόκτητο, σύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό, που θα καλύψει ουσιαστικές κοινωνικές ανάγκες και θα φιλοξενεί 70 παιδιά σε ασφαλές και ποιοτικό περιβάλλον. Πρόκειται για ένα έργο με ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, που συνδυάζει την αναπτυξιακή προοπτική με τη μέριμνα για τη νέα γενιά και τις οικογένειες του τόπου μας. Η συνεργασία μας με το Βαρδινογιάννειο Ίδρυμα και τη Motor Oil αποδεικνύει στην πράξη πως όταν υπάρχει κοινό όραμα και συνεννόηση μεταξύ της αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να πετύχουμε έργα με μακροχρόνιο αποτύπωμα για την κοινωνία».
Η Motor Oil, από την ίδρυσή της και καθ’ όλη τη διάρκεια των 52 χρόνων λειτουργίας της, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται. Με συνέπεια και ευθύνη, συνεχίζει να επενδύει σε δράσεις με πραγματικό αποτύπωμα, που απαντούν στις ανάγκες των κατοίκων και προάγουν τη συλλογική ευημερία.
Το Ευθύμιο Κέντρο και ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Παιδιών και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Κορινθίας
σας προσκαλεί σε μία ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή όπου η αυλή γίνεται ταβέρνα και τα παιδιά οικοδεσπότες
Είστε όλοι καλεσμένοι | Τετάρτη 25 Ιουνίου | ώρα 19:30
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Taste of Loutraki – The Corinthian Food Festival, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Μαΐου έως και την 1η Ιουνίου 2025, στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.
Το φεστιβάλ αποτέλεσε ένα μοναδικό τριήμερο γαστρονομικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, αναδεικνύοντας την τοπική ταυτότητα και τα προϊόντα της Κορινθίας.
Κατά την επίσημη τελετή έναρξης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της ΑΕΔΙΚ, παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Επιμελητηρίου Κορινθίας και του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (L.T.O), έγινε μια σημαντική ανακοίνωση.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επισιτιστών Λουτρακίου, κ. Γιάννης Κόντης, παρέλαβε την πιστοποίηση του τίτλου "Culinary Capital" εκ μέρους της πόλης του Λουτρακίου από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό World Food Travel Association, καθιστώντας το Λουτράκι την πρώτη πόλη στην Ελλάδα που λαμβάνει αυτή τη διάκριση. Η διάκριση αυτή επιβεβαιώνει την εξαιρετική δυναμική της περιοχής στον γαστρονομικό τουρισμό και τονίζει τη σημασία της τοπικής κουζίνας και των προϊόντων στην προβολή και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Η φετινή διοργάνωση ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή εναρκτήρια εκδήλωση εν πλω, στο πλοίο ANNA II, στον διάπλου της Διώρυγας της Κορίνθου, όπου γαστρονομία, μουσική και τοπική κουλτούρα συνδυάστηκαν σε μια μαγευτική ατμόσφαιρα με DJ και δημιουργική ενέργεια. Ξεχώρισαν οι μαγειρικές παρουσιάσεις των καταξιωμένων σεφ Τάκη Διαμαντόπουλου από το εστιατόριο Πιπέρι και Κώστα Σακούλη από το εστιατόριο Ρίγανη που δημιούργησαν αυθεντικές συνταγές βασισμένες σε παραδοσιακά προϊόντα της Κορινθίας.
Οι bartenders Δημήτρης Αλεξανδρής από το Coralle και Νίκος Λάλος από το Anassa εντυπωσίασαν με κοκτέιλ εμπνευσμένα από τη γευστική παράδοση της Κορινθίας. Το Οινοποιείο ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΩΛΑΚΗ πρόσφερε εκλεκτό κρασί, σε γευστική αρμονία με τις τοπικές δημιουργίες του Pietris Catering. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι βίωσαν και κατέγραψαν τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Επιμελητηρίου Κορινθίας, Μέλη του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου (L.T.O) και πλήθος κόσμου, συμβάλλοντας στην επιτυχία και το κύρος του φεστιβάλ..
Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, τοπικές επιχειρήσεις, παραγωγοί και διακεκριμένοι σεφ συνεργάστηκαν δημιουργώντας ειδικά μενού με τοπικά προϊόντα, προσφέροντας στους επισκέπτες αυθεντικές γευστικές εμπειρίες. Γευστικές και Πολιτιστικές Εμπειρίες στο Λουτράκι: Επιτυχημένη Ολοκλήρωση του Press Trip στο Πλαίσιο του “Taste of Loutraki”
Στο πλαίσιο του Taste of Loutraki πραγματοποιήθηκε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) με τη συμμετοχή δημοσιογράφων και εκπροσώπων τουριστικών γραφείων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα του ταξιδιού περιλάμβανε επισκέψεις σε επιλεγμένες τοπικές επιχειρήσεις, πολιτιστικά σημεία και εγκαταστάσεις ευεξίας, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια ολοκληρωμένη εικόνα των αυθεντικών εμπειριών που προσφέρει η περιοχή.
Μεταξύ των σταθμών της επίσκεψης ξεχώρισε το "Markellos Olive", όπου πραγματοποιήθηκε τυφλή γευσιγνωσία ελαιολάδου, υπό την καθοδήγηση του ιδιοκτήτη κ. Νίκου Μάρκελου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ποικιλίες και την ποιότητα του τοπικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μέσα από μία εμπειρία υψηλής εκπαιδευτικής και γαστρονομικής αξίας. Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στον Μαψό, όπου οι φιλοξενούμενοι απόλαυσαν παραδοσιακές μοναστηριακές γεύσεις, σε ένα περιβάλλον που αναδεικνύει την πνευματικότητα και την αυθεντικότητα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν επίσης εμπειρία ευεξίας στο υπερσύγχρονο Loutraki Thermal Spa, με τους συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών, γνωστών από την αρχαιότητα για τα θεραπευτικά τους οφέλη.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με ένα ιδιαίτερο δείπνο στο “Ωκεανός Restaurant” της Club Hotel Loutraki, όπου οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γλυκές και αλμυρές δημιουργίες βασισμένες σε παραδοσιακά προϊόντα της Κορινθίας, σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον με θέα στις πισίνες και τους καταπράσινους κήπους του πολυτελούς ξενοδοχείου. Η κορύφωση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στη Λίμνη Βουλιαγμένης Περαχώρας, με φόντο το φυσικό τοπίο και τη φιλοξενία του Ypanema Beach Bar. Το κοινό απόλαυσε ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις, συνεντεύξεις με τοπικούς φορείς και ένα εντυπωσιακό live cooking «by the sea» από τον διακεκριμένο σεφ Ιωάννη Στέφη και την ομάδα Experience Perachora Corinthia, που δημιούργησαν πιάτα εμπνευσμένα από την τοπική κουζίνα.
Το Taste Of Loutraki -The Corinthian Food Festival, υποστηρίχθηκε επικοινωνιακά με πολυεπίπεδες καμπάνιες προβολής σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν ραδιοφωνικές καμπάνιες στην Αττική, καταχωρήσεις και άρθρα σε ΜΜΕ, και στην δική του αναλυτική ιστοσελίδα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που ήταν διαθέσιμη στο ευρύ κοινό όλες τις μέρες του φεστιβάλ, πρόβαλε στον χάρτη γεύσεων όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν, με το προσφερόμενο μενού και λεπτομέρειες για την τοποθεσία της κάθε επιχείρησης.
Επίσης το Φεστιβάλ προβλήθηκε μέσω των καναλιών επικοινωνίας όλων των διοργανωτών, με αναρτήσεις στα δικά του και σε συνεργαζόμενα social media με πολλές χιλιάδες ακολούθων.
Με το παρόν δελτίο τύπου θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα:
Τον Σύλλογο Επισιτιστών «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» και Το Επιμελητήριο Κορινθίας για την συνδιοργάνωση και την αμέριστη υποστήριξη
Την εταιρεία Τουριστικού marketing Respond on Demand για την άψογη συνεργασία όσον αφορά τον σχεδιασμό και την οργάνωση του Φεστιβάλ
Την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων, την ΑΕΔΙΚ, και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας για την υποστήριξη της διοργάνωσης
Tο COMER GROUP (WYNDHAM LOUTRAKI POSEIDON RESORT- CLUB HOTEL CASINO LOUTRAKI) για την εξαιρετική φιλοξενία
Το Ξενοδοχείο Papas για την εξαιρετική φιλοξενία
Το Ypanema για την εξαιρετική φιλοξενία και παροχή γεύματος σε δημοσιογράφους
Τα εστιατόρια Ωκεανός στο Club Hotel Loutraki, Ω3 και Πιπέρι για την μοναδική φιλοξενία και παροχή γεύματος σε δημοσιογράφους
Τα Οινοποιεία –Μέλη του Επιμελητήριου Κορινθίας: Μπαραφάκας και Κτήμα Μανωλάκη για την οινογευσία και την παροχή κρασιών στις γαστρονομικές εκδηλώσεις
Το Markellos Olive στο (Γαλατάκι) για την πολύτιμη συνεργασία και φιλοξενία του Workshop Ελαιογνωσίας.
Την εταιρία Pietris για την παροχή catering
Το τουριστικό καράβι ΑΝΝΑ ΙΙ για το διάπλου του Ισθμού
Το Loutraki Thermal Spa για την παροχή υπηρεσιών στους φιλοξενούμενους εξειδικευμένους δημοσιογράφους – Τουριστικών γραφείων
Την Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού στον Μαψό Κορινθίας για την φιλοξενία
Όλα τα μέλη του ΞΕΝΙΟΥ ΖΕΥΣ που συμμετείχαν στα events
Τους Τοπικούς παραγωγούς προϊόντων που πρόσφεραν με χαρά τοπικά προϊόντα για τις ανάγκες πραγματοποίησης των events μεταξύ των οποίων Παραδοσιακά Ζυμαρικά Βλάχα ΑΕ και Γεράνεια Λουκούμια.
Το δίκτυο Experience Perachora Corinthia για την αμέριστη και εξαιρετική συνεργασία
Τις επιχειρήσεις, μέλη του LTO για την παροχή υποστήριξης σε παρεχόμενες υπηρεσίες
Τέλος ευχαριστούμε θερμά για την άψογη συνεργασία και πολύτιμη συνεισφορά τους, την συνεργάτιδα στο Marketing, Βιβή Γιαλού, τον Δημοσιογράφο Παρουσιαστή Θάνο Βάιο, τα στελέχη του Τουριστικού Οργανισμού Λουτρακίου, τον γραφίστα Δημοσθένη Χριστοφίδη και τον φωτογράφο Παναγιώτη Μιχαλά.
Το Taste of Loutraki 2025 επιβεβαίωσε και φέτος τη δυναμική της γαστρονομίας ως μοχλού τουριστικής και τοπικής ανάπτυξης, αναδεικνύοντας τη φύση, την παράδοση και τη φιλοξενία της Κορινθίας με αυθεντικότητα.